Στις 5 Ιανουαρίου 2020 έλαβε τέλος η επιτυχημένη έκθεση με τίτλο Treasures of Ancient Greece, που εγκαινιάστηκε στις 15 Ιουνίου στο Παιδικό Μουσείο της Indianapolis. H έκθεση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας, το οποίο, άλλωστε, έχει στη φαρέτρα του άκρως επιτυχημένες πολιτιστικές δράσεις στις ΗΠΑ, όπως η έκθεση Heaven and Earth: Art and Byzantium from Greek Collections το 2013 στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον και The Greeks: From Agamemnon to Alexander the Great στο Field Museum του Σικάγο και στο Μουσείο Γεωγραφίας της Ουάσινγκτον.

Η έκθεση περιλάμβανε περί τα 150 αρχαία αντικείμενα με προέλευση από διάφορα ελληνικά μουσεία. Ανάμεσά τους, ένα αντίγραφο του φημισμένου Μηχανισμού των Αντικυθήρων, του Διά/Ποσειδώνα του Αρτεμισίου καθώς και του αγάλματος της Αρτέμιδος Λαφρίας (Κυνηγέτιδος), που βρέθηκε σε βίλα ρωμαϊκών χρόνων στην αρχαία Μεσσήνη.

Τα εκθέματα στις δύο κύριες αίθουσες της έκθεσης κινούνταν σε δύο βασικούς άξονες. Στην πρώτη αίθουσα, ο επισκέπτης μπορούσε να δει ευρήματα που αφορούσαν στην καθημερινή ζωή στην αρχαία Ελλάδα, όπως όστρακα, ψήφους, κοσμήματα, ένα ψηφιδωτό δάπεδο από το Μουσείο της Πάτρας καθώς και αντίγραφα τμημάτων της ζωφόρου του Παρθενώνα. Στα πλαίσια της διαδραστικότητας της έκθεσης, οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να τρέξουν στους Ολυμπιακούς αγώνες με τη βοήθεια ενός εικονικού σταδίου.

Η δεύτερη αίθουσα ήταν αφιερωμένη στους αρχαίους ελληνικούς μύθους, μέσα από μελανόμορφα κι ερυθρόμορφα αγγεία με παραστάσεις μύθων, όπως οι άθλοι του Ηρακλή κι ο Τρωικός Πόλεμος. Ξεχωριστή θέση, βέβαια, κατείχε το αντίγραφο του πρώτου υπολογιστή, δηλ. του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Από τον σύγχρονο κόσμο της βιομηχανίας του κινηματογράφου εκτίθεντο κοστούμια από την ταινία Hercules (2014) του Dwayne Johnson.

Η εξαιρετική αυτή έκθεση έδινε την ευκαιρία στους επισκέπτες να θυμηθούν μέσω των εκθεμάτων αλλά και των συνοδευτικών πινάκων την προέλευση ευρέως διαδεδομένων εννοιών, όπως το θέατρο, η δημοκρατία, η αρχιτεκτονική, έννοιες που σήμερα θεωρούνται εν πολλοίς δεδομένες.

Ανδρέας Χρηστάκης

Πηγή: news.gtp.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here