Η Ελληνική Κινηματογραφική Λέσχη Λουξεμβούργου ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και αφού πέρασε μία περίοδο αδράνειας, από το 2002 δραστηριοποιήθηκε ξανά. Αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση κινηματογραφικής λέσχης, καθώς έχει εντάξει στους κόλπους της και αρκετούς ξένους σινεφίλ, Γερμανούς και κυρίως Φλαμανδούς. Κάθε μήνα επίσης πραγματοποιούνται δύο προβολές μιας Ελληνικής ταινίας, σε καινούργια ή και σε λίγο παλαιότερη έκδοση, ενώ κάθε χρόνο προσκαλούνται δύο Έλληνες σκηνοθέτες προκειμένου να συζητήσουν με το κοινό στο Cine Utopia.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελληνική Κινηματογραφική Λέσχη προβάλλει ταινίες που δεν θα έβρισκαν την ανάλογη διανομή στο εμπορικό κύκλωμα, καθώς και τις τάσεις του σύγχρονου Ελληνικού κινηματογράφου. Έτσι, η λέσχη αυτή αποτελεί πόλο έλξης για ξένους λάτρεις του κινηματογράφου, με αξιοσημείωτο γεγονός να είναι ότι μεταξύ των σαράντα μελών της υπάρχουν και πολλοί ξένοι.

Χάρη στην ύπαρξη αυτής της κινηματογραφικής λέσχης, οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε μία συνάντηση πολιτισμών με έντονη παρουσία του Ελληνικού πολιτιστικού στοιχείου, ενώ οι ξένοι θαμώνες ειδικά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον Ελληνικό και όχι μόνο κινηματογράφο. Με τον τρόπο αυτό ισχυροποιείται και διαδίδεται μια πτυχή του σύγχρονου Ελληνικού πολιτισμού και υφαίνονται δεσμοί φιλίας και ομόνοιας μεταξύ των Ελλήνων και των ξένων σινεφίλ του Λουξεμβούργου.

Αθηνά Φατσέα 

Πηγή:  http://www.topontiki.gr/article/52850/elliniko-sinema-sto-loyxemvoyrgo

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here