Στην Θεολογική Ακαδημία του Volyn της Ουκρανίας από τον Δεκέμβριο του 2019 ξεκίνησε διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας, με την υποστήριξη του κ. Αλεξάνδρου Μπουντούρη σύμβουλου της Πρεσβείας της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Ουκρανία και του Αρχιμανδρίτη Μιχαήλ (Anischenko) Μόνιμου Αντιπροσώπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Κίεβο.

Το εισαγωγικό μάθημα πραγματοποιήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου με τη συμμετοχή της κας. Έλσας Καλέμου και της κας. Ναταλίας Λευτσούκ οι οποίες είναι καθηγήτριες ελληνικής γλώσσας. Οι ειδικοί πραγματοποίησαν ένα διαδραστικό μάθημα στο οποίο παρουσίασαν την ιστορία, τον πολιτισμό, και την γραφή της Ελλάδας. Οι συμμετέχοντες είχαν την δυνατότητα σε μορφή διαλόγου να γνωριστούν μεταξύ τους στα ελληνικά, να μάθουν την γραφή και την προφορά του ελληνικού αλφάβητου. Το πρώτο μάθημα ολοκληρώθηκε με τους φοιτητές να μαθαίνουν τα πρώτα βήματα αλλά και βασικά χαρακτηριστικά των Ελληνικών παραδοσιακών χορών.

Η Ελληνική Γλώσσα διδάσκεται επίσης στην Ορθόδοξη Θεολογική Ακαδημία του Κίεβου στο Τμήμα Βιβλικών και Φιλολογικών Σπουδών. Σύμφωνα με τα στοιχεία την Πρεσβείας της Ελλάδος στην Ουκρανία σε πέντε πόλεις λειτουργούν έδρες νεοελληνικής γλώσσας, στο Κίεβο, στη Συμφερούπολη, στη Μαριούπολη, στην Οδησσό και στο Λβιβ. Επίσης τα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Πατρών και Αιγαίου συνεργάζονται με ουκρανικά Πανεπιστήμια και υλοποιούν προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας καθώς και προγράμματα Erasmus για Ουκρανούς φοιτητές και καθηγητές στην Ελλάδα.

Lena Gurina

Πηγές: uagreeks.com, kpba.edu.ua, mfa.gr, volyn24.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here