Η Ελλάδα ως κατεξοχήν μεσογειακή χώρα διατηρεί ανά τους αιώνες την πρόσβαση σε αγνά προϊόντα, όπως ελαιόλαδο ,μέλι, βοτανικά κ.α., τα οποία πέραν της διατροφικής τους σημασίας και χρηστικότητας στον καθημερινό βίο συνιστούν επιχειρηματικούς παράγοντες ικανούς να προσφέρουν οικονομική άνθηση στους ασκούμενους επ΄αυτών. Απτά παραδείγματα αποτελούν οι διακρίσεις των Ελλήνων παραγωγών στους εξής διαγωνισμούς: London International Olive Οil Competitions και London Honey Awards.

Στο διεθνή διαγωνισμό ελαιόλαδου London International Olive Οil Competitions 2019 συμμετείχαν περισσότερες από 400 επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο εκ των οποίων βραβεύτηκαν 40 ελληνικές επιχειρήσεις, που προέρχονταν κυρίως από Κρήτη, Καλαμάτα, Μυτιλήνη και Χαλκιδική.

Επίσης, στο διεθνή διαγωνισμό μελιού London Honey Awards 2019, στον οποίο συμμετείχαν περισσότερες από 150 επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο, βραβεύτηκαν 17 ελληνικές επιχειρήσεις, που προέρχονταν κυρίως από Κάλυμνο, Άνδρο, Κρήτη, Λακωνία, Ευρυτανία, Αιτωλοακαρνανία και Μακεδονία.

Η επιτυχία αυτή αντικατοπτρίζει την αγάπη και το πάθος των ανθρώπων να αναδείξουν τα ελληνικά προϊόντα που είναι στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού και συνεχίζουν να εμπνέουν τους νέους προς την αξιοποίησή τους. Η ελιά ως σύμβολο νίκης και ευμάρειας, καθώς και το μέλι ως σύμβολο μακροζωίας μετουσιώνονται σε φορείς πολιτισμού. Η διεθνής εμβέλεια αυτών των προϊόντων είναι αδιαπραγμάτευτη και ισχυρή καθόσον αποτυπώνει μια σχέση ανταλλαγής όχι μόνον αγαθών αλλά συνηθειών και προτύπων. Αποτελούν με άλλα λόγια ένα είδος πολιτισμικής συνδιαλλαγής στη βάση των διατροφικών επιλογών.

Γιάννης Επιτήδειος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here