Παρασκεύη Νάσκου-Περράκη

Η Παρασκεύη Νάσκου-Περράκη είναι μέλος του Δ.Σ. και του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας.

Η κυρία Περράκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ., στην οποία περάτωσε και τις μεταπτυχιακές της σπουδές και αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Σχολής Κομοτηνής (ΔΠΘ). Παρακολούθησε μαθήματα Διεθνών Σχέσεων, Διεθνούς Δικαίου, Διεθνών Οργανισμών, Κοινοτικού Δικαίου και Προστασίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Σικάγο, στο Λονδίνο, στο Mondovi, στο Στρασβούργο και στη Χάγη.
Υπηρέτησε στη Νομική Σχολή Κομοτηνής από τον Δεκέμβριο του 1974 έως τον Μάρτιο του 1993, ενώ, από το 1994 υπηρετεί στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών.
Διετέλεσε Γενική Γραμματέας του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου (ΚΔΕΟΔ), επισκέπτρια καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Capital University, Colombus, Ohio, των ΗΠΑ, δίδαξε στο Summer School του Ανωτέρω Πανεπιστημίου που πραγματοποιείτο στη Θεσσαλονίκη, στην Εθνική Σχολή Δικαστών, στο European Master’s on Human Rights and Democratization (Βενετία) και στο Μεταπτυχιακό του Ινστιτούτου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στη Βέρνη και στο Διεθνές Ινστιτούτο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στο Στρασβούργο. Έδωσε διαλέξεις σε διάφορα πανεπιστήμια της αλλοδαπής, όπως Στουτγκάρδη, Μπλαγκόεβγραντ, Μπακού, Μάλτα, Λευκωσία, Βενετία, Βέρνη. Έχει διοργανώσει σειρά συνεδρίων και διαλέξεων, τόσο κατά τη θητεία της στο ΚΔΕΟΔ, όσο και στο πανεπιστήμιο σε ζητήματα διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, ενώ επισκέφθηκε όλα τα υπό ένταξη κράτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υλοποιώντας προγράμματα για την προετοιμασία των κρατών αυτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
To 2003 της απενεμήθη ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα από τη Νομική Σχολή του Κρατικού Πανεπιστημίου Neophyt Rilsky του Blagoevgrad της Βουλγαρίας. Διετέλεσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών στο διάλογο ΕΕ – Κίνας και ΕΕ- Ιράν, συμμετείχε στην Επιτροπή Διαμόρφωσης του κοινοτικού δικαίου σε θέματα ασύλου κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, καθώς και στην αναμόρφωση του ποινικού κώδικα για ζητήματα ανηλίκων.
Από το 2004 είναι Διευθύντρια της Έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τη Διαπολιτισμική Πολιτική καθώς και της σειράς «Δημοσιεύματα Έδρας UNESCO».
Είναι μέλος διαφόρων Επιτροπών και συλλόγων, συγγραφέας βιβλίων και άρθρων σε θέματα διεθνούς και κοινοτικού δικαίου. Έχει δημοσιεύσει μονογραφίες, διδακτικά βιβλία και πολλές επιστημονικές μελέτες στα αντικείμενα του Διεθνούς Δικαίου, των Διεθνών Οργανισμών, της Διεθνούς Προστασίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, του Δικαίου των ΕΚ/Ένωσης, του Διπλωματικού Δίκαιου κ.ά., στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα. Είναι μητέρα δύο τέκνων. Το 2010 ορίστηκε Δικαστής ad hoc στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.