Ηλίας Καπάνταης

Ο Ηλίας Καπάνταης είναι μέλος της οργανωτικής επιτροπής του παραρτήματος του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας στα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Ο κύριος Καπάνταης γεννήθηκε στην Αίγινα όπου και μεγάλωσε. Είναι αγιογράφος και λυρικός τραγουδιστής (μπασοβαρύτονος).

Είναι ένας από τους δύο επίσημα αναγνωρισμένους μαθητές του Πέτρου Βαμπούλη (μαθητή και συνεχιστή του έργου του Κόντογλου) και συμμετείχε στην αγιογράφηση Ιερών Ναών ως ενεργό μέλος του εργαστηρίου. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην Αίγινα και την Αθήνα ενώ έργα του φιλοξενούνται σε ιδιωτικές συλλογές αλλά και σε αρχαιολογικούς  χώρους της Ελλάδας και της Μ. Βρετανίας. Στις ατομικές εκθέσεις του συγκαταλέγονται η πρώτη εικαστική και πιο ολοκληρωμένη μελέτη της αγγελικής παρουσίας στην ορθόδοξη εικονογραφία καθώς και η πρώτη εικαστική εγκατάσταση στην Ελλάδα που χρηματοδοτήθηκε από το British Art Council του Λονδίνου.

Μελέτησε Βυζαντινή μουσική και αργότερα κλασσικό τραγούδι κοντά στους Βάνα Χαλκίδη, Κυριάκο Συκιώτη και Ζάχο Τερζάκη. Υπήρξε μέλος χορωδιών όπως Μικτή Χορωδία Δ.Ε.Η., Athens Singers κ.ά. και φωνητικών συνόλων όπως Fons Musicalis, Εν φωναίς, Motectum κ.ά. Έχει λάβει μέρος σε παραγωγές στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Μικρό Θέατρο Επιδαύρου, Όπερα Μεγάρου Μουσικής Αθηνών κ.α. υπό την διεύθυνση καταξιωμένων μαέστρων όπως Sir Neville Marriner , Α. Χριστόπουλος, Α. Μυράτ, Δ. Κτιστάκη, Α. Κοντογεωργίου κ.ά. Στο ενεργητικό του έχει επίσης ηχογραφήσεις Ελλήνων και ξένων κλασικών συνθετών. Ενώ σήμερα συμμετέχει περιοδικά στη χορωδία της Ε.Ρ.Τ. και είναι μέλος του θρησκευτικού φωνητικού κουαρτέτου Vox Sinceris υπό τον οργανίστα Χρήστο Παράσκευόπουλο και του a cappella φωνητικού συνόλου 8tetto.

Ο Ηλίας Καπάνταης μέσα από την ενεργή ενασχόλησή του με τη ζωγραφική και τη μουσική τολμά πολλές φορές στο προσωπικό του έργο να συνδυάσει τις δύο Τέχνες  μεταξύ τους αλλά και με αυτή του Λόγου στην προσπάθειά του να υλοποιήσει τον φαντασιακό του κόσμο.