Σταύρος Παπαδόπουλος

Ο Σταύρος Παπαδόπουλος είναι μέλος της Επιστημονικής Ομάδος του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας στη Ρόδο.

O κύριος Σταύρος Παπαδόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και το 1987 αποφοίτησε με «Άριστα» από την Παιδαγωγική Ακαδημία Ρόδου.  Μετά από κατατακτήριες εξετάσεις εισήχθη στο  «Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης» του Πανεπιστημίου Αιγαίου από το οποίο αποφοίτησε επίσης με άριστα. Έχει ολοκληρώσει διετή μετεκπαίδευση στον τομέα της Γενικής Αγωγής.  Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στο γνωστικό αντικείμενο: «Παιδικό Βιβλίο και Παιδαγωγικό Υλικό».

Είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου στον τομέα της Ιστορίας της Εκπαίδευσης. Το θέμα της διατριβής του είναι: «Η εκπαίδευση στην πόλη της Ρόδου κατά την πρώτη περίοδο της Ιταλοκρατίας 1912-1920. Το παράδειγμα της πόλης της Ρόδου». Ομόφωνα η επταμελής επιτροπή τον  ανακήρυξε διδάκτορα με  βαθμό: «Άριστα».

Διδάσκει από το 2013 στην Ανωτάτη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (παράρτημα Ρόδου) τα μαθήματα: «Εκπαιδευτική Αξιολόγηση» και «Εκπαιδευτική Ψυχολογία» και είναι υπεύθυνος για τις Πρακτικές Ασκήσεις Διδασκαλίας. (Π.Α.Δ.)

Το 2015 με υπουργική απόφαση και κατόπιν επιλογής  υπήρξε αξιολογητής των σχολικών εγχειριδίων. Συμμετείχε στο έργο που εκπόνησε και υλοποίησε το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και ανέλαβε  την  αξιολόγηση του σχολικού εγχειριδίου της Ιστορίας της Γ’ τάξης δημοτικού.

Έχει διδάξει ως επιμορφωτής σε νεοδιόριστους δασκάλους και νηπιαγωγούς στο Περιφερειακό Επιμορφωτικό Κέντρο(Π. Ε. Κ.) Πειραιά  την  περίοδο 2004-2009. Του είχαν ανατεθεί:«Η διδακτική της Ιστορίας και νέες διδακτικές προσεγγίσεις  στο μάθημα της Ιστορίας».«Νέα διδακτικά μοντέλα στο μάθημα της Ιστορίας». «Μορφές αξιολόγησης –τρόποι αξιολόγησης των δασκάλων και των μαθητών» και «Παιδική Λογοτεχνία και Παιδικό βιβλίο για την προσχολική αγωγή».

Το Σεπτέμβριο του 2006 μετά από επιλογή από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ήταν επιμορφωτής  σε δασκάλους για τα  νέα σχολικά εγχειρίδια.Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε περισσότερα από 25 Πανελλήνια και Διεθνή συνέδρια  Παιδαγωγικής, Ιστορίας της Εκπαίδευσης, Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Ψυχολογίας και Διδακτικής Μεθοδολογίας. Επίσης έχει συμμετοχή με εισηγήσεις σε τέσσερα συνέδρια της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου.

Έχει συγγράψει το βιβλίο: «Τα Κατηχητικά Σχολεία στη Ρόδο την περίοδο της Ιταλοκρατίας 1937-1945» (έτος έκδοσης 2015, εξαντλήθηκε η πρώτη έκδοση).  Τον Φεβρουάριο του 2009 κυκλοφόρησε από το «Κέντρο Λογοτεχνών και Συγγραφέων» του Δήμου Ροδίων και τις εκδόσεις «Ατραπός» το βιβλίο: «Όψεις και Εικόνες της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου». με συγγραφείς τον Παπαδόπουλο Σταύρο και  τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου  κ. Κοντάκο. Τον Οκτώβριο του 2011 κυκλοφόρησε το έργο: «Πανόραμα Ιστορίας της Εκπαίδευσης»  και στον πρώτο τόμο περιλαμβάνεται εισήγηση με τίτλο: «Όψεις των εκπαιδευτικών θεσμών στη Ρόδο κατά την περίοδο της Ιταλοκρατίας 1912-1936». συγγραφείς της  οποίας είναι οι :  Σταύρος Παπαδόπουλος, Κοντάκος Αναστάσιος και Τσιόγκας Γρηγόριος. Τέλος συμμετείχε στη συγγραφική ομάδα του βιβλίου «Διδάσκοντας το Ολοκαύτωμα στο Ελληνικό Σχολείο» (2007, εκδόσεις Ταξιδευτής).

Έχει παρακολουθήσει το πιστοποιημένο επιμορφωτικό πρόγραμμα: «Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων» που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Από το 2007 μέχρι και σήμερα είναι διευθυντής στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ιαλυσού.

Έχει συμμετάσχει ως επιστημονικός συνεργάτης σε ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην Ιστορία της Εκπαίδευσης, την Εκπαιδευτική Πολιτική, την Τοπική Ιστορία της Δωδεκανήσου, την Εκπαιδευτική Αξιολόγηση και την Συγκριτική Εκπαίδευση.

Είναι μέλος της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος (Π.Ε.Ε), της Ελληνικής Εταιρείας Ιστορικών Εκπαίδευσης (ΕΛ.Ε.Ι.Ε.)  και της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου.