Έλενα Γιαννίκη

Η Έλενα Γιαννίκη είναι μέλος της επιστημονικής ομάδας του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας

Η κυρία Γιαννίκη είναι Δικηγόρος, Μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου και έχει ειδικευθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο στις Βρυξέλλες στο Université libre de Bruxelles.
Γεννήθηκε στο Μπάρι της Ιταλίας ενώ σπούδασε στην Ελλάδα, την Ιταλία και το Βέλγιο. Έχει εκτεταμένη επαγγελματική εμπειρία στις ευρωπαϊκές υποθέσεις και σε ζητήματα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Υπηρέτησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης στις Βρυξέλλες καθώς και στη Γενική Διεύθυνση Εξωτερικών Σχέσεων με διετή θητεία στην Αντιπροσωπεία της Ε. Ε. στην Αγκόλα της Αφρικής.
Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών σε θέματα εθνικής εφαρμογής του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, καθώς και του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών σε θέματα θεσμικής διακυβέρνησης στην Ε.Ε.. Υπήρξε ειδική επιστημονική συνεργάτης στο Γραφείο του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, και στη συνέχεια ειδικός σύμβουλος του Υπουργού Ανάπτυξης σε θέματα Διεθνών Οργανισμών και ενσωμάτωσης του ευρωπαϊκού δικαίου.
Από το 2010 ζει μόνιμα στη Ρόδο. Στο Δικηγορικό Σύλλογο Ρόδο υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συλλόγου.
Από το Μάιο του 2011 συνεργάζεται με το Γραφείο στην Ελλάδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Σήμερα είναι Ειδικός συνεργάτης για θέματα ασύλου (Associate Asylum Expert) στο Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Ρόδου.
Μιλάει Ιταλικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά και Πορτογαλικά, έχει βασικές γνώσεις Γερμανικών και είναι αρχάρια της Αραβικής Γλώσσας.