Λονδίνο

Ο Σταύρος Δρίτσας είναι ο επικεφαλής του αντιπροσωπευτικού γραφείου του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ο κύριος Δρίτσας ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στο Μουσικό Σχολείο Κορίνθου και συνέχισε στο Ελληνικό Ωδείο και στη Schola Cantorum των Παρισίων υπό την καθοδήγηση της παγκόσμιους φήμης σολίστ πιάνου και παιδαγωγού Αγάθης Λεϊμονή, ενώ το 2016 απέκτησε το Diplome Supérieur από τη Schola Cantorum. Πλέον η έδρα του είναι στο Λονδίνο, όπου πραγματοποιεί το τελευταίο έτος σπουδών του στο Guildhall School of Music and Drama, με καθηγήτρια την διεθνούς κύρους σολίστ Lucy Parham.

Ο Σταύρος πήρε τα πρώτα μαθήματα πιάνου σε ηλικία 12 ετών, και στα 15 έκανε το ντεμπούτο του με τη ορχήστρα Sinfonietta Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Αραβίδη. Από το 2011 κι έπειτα έχει βραβευθεί στους σημαντικότερους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Πιάνου, ενω έχει τιμηθεί με υποτροφίες από το Διεθνές Μουσικό Σωματείο Gina Bachauer, το Guildhall School of Music and Drama και το Henry Wood Trust.

Η αυξανόμενη συναυλιακή δραστηριότητα του περιλαμβάνει ρεσιτάλ στο Μουσείο Scriabin και το Ωδείο Tchaikovsky στη Μόσχα, στο Montressor Tower της Βερόνα και το Palazzo Marin της Βενετίας, Villa Riese στην Κολωνία προσκεκλημένος από τη “Beethoven Academy”, στο Ωδείο Rachmaninoff στο Παρίσι,στο Milton Court Concert Hall και St James’s Piccadilly του Λονδίνου, στο Παλάτι των Ιπποτών της Αμβέρσας, στο Πανεπιστήμιο της Βόννης και στις πιο σημαντικές αίθουσες της Αθήνας. Πέρα από τη Sinfonietta Αθηνών, έχει συμπράξει με την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων υπό τον Παύλο Σεργίου.

Ο Σταύρος ηχογράφησε για πρώτη φορά σε ηλικία 16 ετών για το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, κι έκτοτε έχει ηχογραφήσει έργα Bach, Beethoven και Chopin για το σταθμό. Το Νοέμβριο του 2016 ηχογράφησε για πρώτη φορά έργα Schubert για το BBC Radio 3 για ένα προγραμμα μουσικής και λόγου σε συνεργασία με τον Βρετανό ηθοποιό Martin Jarvis. Από το 2017 είναι μέλος της επιτροπής του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πιάνου της Χ.Ο.Ν., καθώς και μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

Μέσα στις σημαντικότερες εμφανίσεις του Σταύρου Δρίτσα για το 2018-2019 συμπεριλάβονται ρεσιτάλ σε Αγγλία, Σκωτία, Ιταλία, Αμερική, Ελλάδα και Ρωσία, ένα φιλανθρωπικό ρεσιτάλ στο Conway Hall του Λονδίνου για το Ίδρυμα “Ελπίδα”, συναυλίες για το Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας σε Αθήνα και Λονδίνο, συναυλίες μουσικής δωματίου στο St James’s Piccadilly του Λονδίνου και την Ακαδημία Μουσικής της Λετονίας (Ρίγα), ρεσιτάλ με τον τενόρο Mark Milhofer σε Αγγλία και Ιταλία και με την σοπράνο Έλενα Κόκκα στο Cadogan Hall, καθώς και συμπράξεις με την Orion Symphony Orchestra και Portsmouth Philharmonic.