Πέτρος Ψωμάς

Ο Πέτρος Ψωμάς είναι εκπαιδευτικός, συγγραφέας και στέλεχος marketing. Μεγάλωσε και ζει με την οικογένειά του στην Πάτρα, όπου εργάζεται και ασκεί κυρίως τις δραστηριότητές του.

Ως καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διδάσκει πληροφορική, ενώ σε εκπαιδευτικά προγράμματα Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Δομών Δια Βίου Μάθησης διδάσκει διοίκηση επιχειρήσεων, marketing, επικοινωνία και οικονομικά.

Παράλληλα προσφέρει υπηρεσίες marketing σε τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται στα εμπορικά τμήματα περιφερειακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (thebest.gr, IONIAN TV). Ενίοτε δημοσιογραφεί, ενώ παράλληλα συγγράφει κείμενα, άρθρα και βιβλία.

Έχει εκδώσει τέσσερα βιβλία. Τα τρία πρώτα έχουν σχέση με την Πάτρα: «Ο θησαυρός είναι κρυμμένος στο σακούλι» (εκδόσεις «Περί Τεχνών», 2002) για το Πατρινό Καρναβάλι, «1836-2006: Δήμαρχοι Πατρέων» (εκδόσεις «το δόντι», 2006) για τη δημοτική ιστορία της πόλης, «Πατρινό Σαν Σήμερα» (εκδόσεις «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» 2010), με γεγονότα της περιόδου 1770-2010. Το τελευταίο του βιβλίο «Έλληνες, λαός του πάθους» (εκδόσεις «Γιάννης Πικραμένος», 2014) περιέχει ακροστιχίδες και ανθολογεί 80 σπουδαίες προσωπικότητες Ελλήνων.

Έχει επίσης συμμετάσχει σε ομαδικές εκδόσεις: «40 χρόνια Κρυμμένος Θησαυρός» (εκδόσεις «Fresh», 2006), «Τετράδια Ζεύξης» (εκδόσεις «το δόντι», 2009), «Νότια Πελοπόννησος: 1935-1950» (εκδόσεις «Αλφειός», 2009) και «50 χρόνια Κρυμμένος Θησαυρός» (εκδόσεις «Γιάννης Πικραμένος», 2017).

Δημοσιογραφικά του κείμενα και μόνιμες στήλες έχουν κατά καιρούς φιλοξενηθεί σε εφημερίδες («Πελοποννησιακά Νέα», «Πολίτης», «Πελοπόννησος»), περιοδικά («Περιωδικό», «Υποβρύχιο», «Fresh», «Happy», «Δόντι», «Unit», «Grizo», «Around», «Trip») και portals («Patrastoday», «Newsplus») ενώ έχει επίσης συνεργαστεί με τηλεοπτικά κανάλια («Tele City» και «High Channel») και τον ραδιοφωνικό σταθμό «Ηρόδοτος».

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος «Εφαρμοσμένης Πληροφορικής» της Α.Σ.Ο.Ε.Ε. και της σχολής δημοσιογραφίας «Ηρόδοτος», κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα του τμήματος «Marketing και Επικοινωνία με Νέες Τεχνολογίες» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι υποψήφιος διδάκτορας του τμήματος «Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών» του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Έχει διατελέσει Πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας και παραμένει μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου. Είναι μέλος (πρώην Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος) του «Συλλόγου Αποφοίτων του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Πατρών», εκ των επικεφαλής της καρναβαλικής ομάδας «Πλήρωμα 94», ιδρυτικό μέλος του Ερασιτεχνικού Σχήματος Πάτρας «Ρεφενέ» και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της δημοτικής παράταξης «Τώρα Για Την Πάτρα».

Ασχολείται ενεργά με το Πατρινό Καρναβάλι επί τριακονταετία. Από το 2015 είναι εκ των εταίρων της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας «TEDxPatras», που διοργανώνει σε ετήσια βάση το ομώνυμο πολυσυνέδριο και άλλες δράσεις. Από το 2017 συν-εκπροσωπεί στην Πάτρα την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία «SciCo», που διοργανώνει το Patras Science Festival. Το 2018 έγινε μέλος της Επιστημονικής Ομάδας του Παραρτήματος της Πάτρας του «Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας».

Είναι παντρεμένος με την Ελένη Κίτσιου και έχουν μια κόρη, την Ελπίδα.