Η Ελένη πέθανε πριν από 37 χρόνια, στην Ελβετία, στην τελευταία της εξορία. Είναι μία από τις βασίλισσες της Ρουμανίας, της οποίας η μνήμη δεν ανακτήθηκε μετά το 1989, αν και είναι η μοναδική βασίλισσα της Ευρώπης που χαρακτηρίσθηκε ως «δίκαιη ανάμεσα στους ανθρώπους» από το Ινστιτούτο Yad Vashem, εφόσον έσωσε χιλιάδες Εβραίους.

Η πριγκίπισσα Ελένη της Ελλάδας και της Δανίας βιντεοσκοπήθηκε για πρώτη φορά στη Ρουμανία, στο Brasov, στις 5 Οκτωβρίου 1920. Οι δημοσιογράφοι κυνηγούσαν τον Πρίγκιπα Κάρολο της Ρουμανίας, ο οποίος μόλις είχε επιστρέψει από την περιοδεία στην οποία είχε σταλεί.

Η επίσκεψη της πριγκίπισσας Ελένης στη Ρουμανία συντομεύθηκε από δύο τραγωδίες: το θάνατο της μητέρας της βασίλισσας Μαρίας και του βασιλιά Αλέξανδρου της Ελλάδας, του αγαπημένου αδελφού της πριγκίπισσας Ελένης.

Όταν ο Κάρολος πήγε στην Ελλάδα για να την ζητήσει από τον πατέρα της σύμφωνα με την παράδοση το γεγονός ήταν ειδυλλιακό. Ήταν αρκετές οι εβδομάδες που γυρνούσαν γύρω γύρω τα νησιά, επισκέπτονταν μουσεία και συνειδητοποιούσαν ότι είχαν ορισμένα κοινά που τους έφερναν ακόμα πιο κοντά.

Η Ελένη και ο Κάρολος παντρεύτηκαν στις 10 Μαρτίου 1921 στην Αθήνα. Ήταν η πρώτη πριγκίπισσα της Ελλάδας που παντρεύτηκε στην Αθήνα.

Μετά το μήνα του μέλιτος η Ελένη και ο Κάρολος επέστρεψαν στη Ρουμανία με πλοίο ρουμανικού στόλου.

Ειρήνη Μπαλωμένου

Πηγή: digi24.ro

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here