Δωρίτα Βοσκαρίδου

Η Δωρίτα Βοσκαρίδου σπούδασε οδοντιατρική και άσκησε με επιτυχία το επάγγελμα του
οδοντίατρου για πολλά χρόνια. Διετέλεσε Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Παγκυπρίου Οδοντιατρικού Συλλόγου και Γραμματέας του Συλλόγου καθώς επίσης και μέλος της Εθνικής Επιτροπής για το AIDS. Από το 1992 είναι διευθύντρια της εταιρείας CD ORTHODENT LTD. Από το 1995 την προσέλκυσε η παράδοση και ο λαϊκός πολιτισμός της Κύπρου. Δημοσίευσε πολλά άρθρα και έδωσε αριθμό διαλέξεων σχετικών με θέματα πολιτισμού και παράδοσης.

Οργάνωσε σχετικές εκδηλώσεις και ως ραδιοφωνικός παραγωγός παρουσιάζει για πολλά χρόνια ένα ωριαίο εβδομαδιαίο πρόγραμμα σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό. Κατά τη διαδικασία μύησής της στην τέχνη του πλουμίσματος ψωμιού συνέλεξε πληροφορίες και
τεχνικές από ηλικιωμένες ζυμώστρες και πλουμίστρες στα χωριά και κοινότητες σε όλη την Κύπρο με συνεντεύξεις και συμμετοχή στις διαδικασίες. Την εμπειρία της αποτύπωσε στο βραβευμένο βιβλίο της «Το Πλουμιστό Ψωμί της Κύπρου» (Εκδόσεις Νόστος).

Από το 2011 διευθύνει το μουσείο «Το Πλουμιστό Ψωμί» και παρουσιάζει τα εκθέματα και τα
ευρήματα της δουλειάς της εμπλουτισμένα με παραδοσιακά παραμύθια και θρύλους σχετικά με το ψωμί. Το Μουσείο δέχεται καθημερινά δεκάδες επισκέπτες και οργανωμένα σύνολα από εκπαιδευτικά ιδρύματα και άλλους φορείς.

Σήμερα συνεχίζει την ραδιοφωνική της εκπομπή στο Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού για περισσότερα από δέκα χρόνια παρουσιάζοντας θέματα από τον παραδοσιακό λαϊκό πλούτο της Κύπρου. Επίσης επισκέπτεται η ίδια σχολεία και άλλους χώρους για να μιλήσει για το ψωμί και την παράδοση. Αποφοίτησε από την Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης, την οποία επίσης ασκεί με μεράκι και αφοσίωση.

Αφηγείται παραμύθια στο Μουσείο Το Πλουμιστό Ψωμί, σε σχολεία και άλλους χώρους, φεστιβάλ και εκδηλώσεις. Επίσης υλοποιεί εργαστήρια σχετικά με την αφήγηση σε παιδιά και ενήλικες. Το έργο της παρουσιάστηκε στην Ιορδανία το 2014. Πρόσφατα τιμήθηκε στην Κέα από την οργάνωση UNESCO Ελλάδος για το έργο της και την προσφορά στα κοινά και στον Δήμο Κορωπίου από τον Δήμαρχο για την προσφορά της στη διάδοση του λαϊκού πολιτισμού.