Το Greek America Foundation είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός με έδρα την πολιτεία της Νέας Υόρκης, που ιδρύθηκε για να προάγει, να διατηρεί και να διαιωνίζει τον ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία και τα ιδανικά του. Οι ρίζες της οργάνωσης μας οδηγούν πίσω στο Πίτσμπουργκ, όπου ο ιδρυτής της Γρηγόριος Κ. Παππάς γεννήθηκε, μεγάλωσε και αναμείχθηκε ενεργά σε διάφορες πτυχές της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Η δράση του περιλαμβάνει από το 2009 χορήγηση εκπαιδευτικών υποτροφιών, ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα, προγράμματα ανταλλαγής σπουδαστών, κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, βοηθητικές φιλανθρωπικές δράσεις αλλά και καμπάνιες μεγάλου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα. Μέχρι σήμερα, με την υποστήριξη δωρητών σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, έχει καταφέρει να αντλήσει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για αξιόλογους φιλανθρωπικούς οργανισμούς και άτομα.
Για το έτος 2019-2021 το Greek America Foundation ανακοινώνει με περηφάνια την έναρξη της εκστρατείας του «Ελπίδα για την Ελλάδα, #ChildrenOfGreece», που στοχεύει στην άντληση κεφαλαίων και ευαισθητοποίησης ανάμεσα στους Βορειοαμερικανούς, για συγκεκριμένες φιλανθρωπικές οργανώσεις στην Ελλάδα. Η νέα αυτή εκστρατεία ελπίζει στην αφύπνιση σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα πλέον ευάλωτα μέλη της ελληνικής κοινωνίας σήμερα – τα παιδιά. Κατά τη διάρκεια κρίσιμων περιόδων, η ελληνική διασπορά, ιδιαίτερα στη Βόρεια Αμερική, απαντούσε πάντα με ηχηρό και βαρυσήμαντο τρόπο. Η καμπάνια αυτή επιθυμεί να υπενθυμίσει στους υποστηρικτές και μη του Ιδρύματος, με χρονικού περιεχομένου δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι η φιλανθρωπία στην Ελλάδα δεν είναι νέο φαινόμενο και ότι οι ανάγκες σήμερα είναι τόσο κρίσιμες όσο ήταν και πριν από χρόνια. Σύμφωνα με επίσημες στατιστικές της Eurostat, ένα στα τέσσερα παιδιά αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα αντιμετωπίζει έντονη φτώχεια και αυτό είναι το εναρκτήριο έναυσμα ώστε να χρηματοδοτούνται και να λαμβάνουν βοήθεια έξι αξιόλογες φιλανθρωπικές οργανώσεις με έδρα την Ελλάδα, των οποίων το έργο επηρεάζει άμεσα τα παιδιά σε όλες τις πτυχές της ζωής τους – από τη γέννηση μέχρι τα αναπτυσσόμενα χρόνια, την εφηβεία και πέραν αυτής.
Οι έξι λοιπόν φιλανθρωπικές οργανώσεις που θα υποστηριχθούν είναι οι εξής: Το Σωματείο “ΕΛΙΖΑ”, η ΜΚΟ “The Home Project”, η ΜΚΟ “Hope Genesis”, το Κέντρο Μέριμνας “Κιβωτός του Κόσμου”, η ΜΚΟ “ΜΕΤΑδραση” και τέλος, τα Παιδικά Χωριά SOS.
Το Σωματείο ΕΛΙΖΑ έχει ιδρυθεί για την πρόληψη της παιδικής βίας και είναι η μόνη ελληνική φιλανθρωπική οργάνωση με αποκλειστικό στόχο την παροχή προστασίας και φροντίδας σε παιδιά που έχουν υποστεί ή διατρέχουν τον κίνδυνο να υποστούν βία, κατάχρηση ή παραμέληση.
Το The Home Project είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα την Αθήνα που αντιμετωπίζει τις ανάγκες των μεταναστών, προσφύγων και παιδιών που φθάνουν μόνο στην Ελλάδα. Η οργάνωση απομακρύνει παιδιά από τους δρόμους, τα στρατόπεδα, τα αστυνομικά τμήματα και τα κέντρα κράτησης και τα μεταφέρει σε καταφύγια όπου λαμβάνουν υπηρεσίες υποστήριξης, προστασίας και κοινωνικής ένταξης.
Η Hope Genesis από το 2015 παρέχει ολοκληρωμένη ιατρική περίθαλψη και θεραπεία σε εγκυμονούσες γυναίκες που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές ή απομονωμένα νησιά, μέχρι την ημέρα της γέννας. Το προσωπικό της οργάνωσης περιλαμβάνει διάφορους ιατρούς, όπως γυναικολόγους, νοσηλευτές και μαίες.
Η Κιβωτός του Κόσμου από το 1998 παρέχει καταφύγιο σε εγκαταλελειμμένα παιδιά στην Αθήνα. Εκτός από την ευημερία των παιδιών, ο οργανισμός επικεντρώνεται επίσης στην κράτηση των οικογενειών μαζί και, όταν είναι δυνατόν, στην μη απομάκρυνση των παιδιών και την διατήρησή τους με τις μητέρες τους. Η Κιβωτός παρέχει επίσης μηνιαία οικονομική υποστήριξη – μίσθωμα, νερό, λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ. – για μη έγγαμες μητέρες και τους βοηθά να βρουν απασχόληση.

Η ΜΕΤΑδραση διευκολύνει την υποδοχή και ενσωμάτωση των ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων και των μεταναστών στην Ελλάδα. Η οργάνωση προστατεύει τα ασυνόδευτα παιδιά που έχουν αποχωριστεί από τους γονείς τους ή έχουν χάσει τους γονείς τους και τους συνοδεύει με ασφάλεια από κέντρα κράτησης σε κατάλληλες εγκαταστάσεις διαμονής. Αυτές παρέχουν στα παιδιά νομική βοήθεια, πιστοποίηση ως θύματα βασανιστηρίων και άλλη ανθρωπιστική υποστήριξη.

Τα Παιδικά Χωριά SOS επικεντρώνονται στην παροχή βοήθειας στις οικογένειες, ώστε να καλλιεργήσουν ένα περιβάλλον οικιακής φροντίδας για τα παιδιά τους. Η οργάνωση παρέχει επίσης εναλλακτική φροντίδα όταν τα παιδιά δεν δύνανται πλέον να ζουν με τις οικογένειές τους. Η οργάνωση παρέχει οικογενειακές υπηρεσίες όπως γονική συμβουλευτική καθώς και υλική, κοινωνική και συναισθηματική υποστήριξη.
Συμπερασματικά, σκοπός του έργου του Ιδρύματος είναι να εδραιώσει τον θεσμό της φιλανθρωπίας μεταξύ των Ελλήνων και Βορειοαμερικανών, ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο υποστηρικτών που θα αλληλοεπιδρά και θα προωθεί τη παροχή υποστήριξης στους διάφορους διαπιστευμένους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στην Ελλάδα, ώστε αυτοί να καταφέρουν να εξασφαλίσουν τη συνέχιση του έργου τους.

Έμμα Καρτσώλη

https://greekamericafoundation.org/
http://startupnation.gr/item/greek-america-foundation
https://www.pappaspost.com/greek-america-foundation-launches-campaign-for-children-of-greece/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here