Το περασμένο Σαββατοκύριακο η Βαρκελώνη μεταμορφώθηκε σε μία διεθνή έκθεση τέχνης που συγκέντρωσε γκαλερί από όλο τον κόσμο, αλλά και επιμελημένα έργα και συλλεκτικά προγράμματα για την προβολή νέων, αναδυόμενων ταλέντων στη σύγχρονη τέχνη.

Μέρος για να ανακαλύψει κανείς τις πιο καινοτόμες καλλιτεχνικές προτάσεις και να συναντήσει τους τοπικούς και διεθνείς καλλιτέχνες από όλους τους κλάδους που εκτείνουν τα όρια της έκφρασης και καθορίζουν  την πορεία της τέχνης για τα επόμενα χρόνια.

«Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της καταλανικής καλλιτεχνικής κοινότητας είναι να  πραγματοποιήσει άνοιγμα στο εξωτερικό προσελκύοντας συλλέκτες και οργανισμούς που θα μας βοηθήσουν να εξάγουμε ολοένα και περισσότερους καλλιτέχνες  μας. Αυτό επιτυγχάνεται μόνο με τη διοργάνωση μιας σειράς συναρπαστικών εκδηλώσεων που προσελκύουν  το επαγγελματικό και ερασιτεχνικό κοινό», δήλωσε ο  Joaquim Diez-Cascón, ιδρυτής και διευθυντής της έκθεσης σύγχρονης τέχνης Swab που γιόρτασε την 11η της έκδοση, καλωσορίζοντας περίπου 60 γκαλερί από 5 ηπείρους  και 19 χώρες, μεγάλο αριθμό επιμελημένων προγραμμάτων, βραβείων και δραστηριοτήτων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Àlex Nogueras, πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Ένωσης Βαρκελώνης και υποστηρικτής του Barcelona Gallery Weekend (BGW) : «Και οι δύο εκδηλώσεις, αν και πολύ έντονες από την άποψη της προσφοράς, είναι μικρές, επομένως δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ τους, αλλά αλληλοσυμπληρώνονται. Δεν έχουμε οργανώσει κοινές δραστηριότητες, αλλά έχουμε συντονιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε  το κοινό να μπορεί να επωφεληθεί από όσο δυνατόν περισσότερες δραστηριότητες. Ωστόσο, υπάρχουν γκαλερί και ιδρύματα που συμμετέχουν σε αμφότερες τις εκδηλώσεις όπως η δικηγορική εταιρεία Cuatrecasas, η οποία προσφέρει τις νομικές και φορολογικές της γνώσεις για να διευκολύνει τις εξαγορές  έργων τέχνης».

Πρόκειται για ένα μοναδικό Σαββατοκύριακο που δίνει την ευκαιρία στο κοινό να ανακαλύψει μέσα  από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα τις πιο περίφημες γκαλερί της πόλης, καλλιτεχνικές επεμβάσεις σε ειδικούς χώρους, εκθέσεις, καθοδηγούμενες διαδρομές και ειδικές δραστηριότητες.

Μαριλένα Τσικίνη

πηγή:

https://elpais.com/ccaa/2018/09/24/catalunya/1537810567_467610.html