Στην Ινδική ακαδημαϊκή κοινότητα ο Δημήτριος Γαλανός (1760-1833) κατέχει μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους ξένους μελετητές που πήγαν να μελετήσουν την Ινδία τον 19ο αιώνα. Ήταν ο μόνος που έμεινε στην Ινδία για 47 χρόνια, και εκτός από τα πρώτα επτά χρόνια που έζησε στην Καλκούτα, τα υπόλοιπα 40 χρόνια τα πέρασε στην πόλη του Βαρανάσι (Varanasi), έχοντας μάθει Σανσκριτικά, Χίντι, Αραβικά, Περσικά και πολλές άλλες γλώσσες, από τοπικούς μελετητές, κυρίως από τον Munshi Shital Singh (ένα σοφό δάσκαλο της εποχής εκείνης). Μετάφρασε στα ελληνικά το Bhagvad Gita ή αλλιώς «Το Θείο Τραγούδι» ένα από τα σημαντικότερα ιερά κείμενα του Ινδουϊσμού, ανάμεσα σε πολλά άλλα κείμενα σανσκριτικών που άφησαν ένα ανεξίτηλο σημάδι σε διεθνές επίπεδο. Η κύρια συνεισφορά του ήταν η συλλογή ενός σανσκριτικού-αγγλικού-ελληνικού λεξικού περίπου 9000 λέξεων. Ο Δημήτριος Γαλανός ήταν ο πρώτος καταγεγραμμένος Έλληνας Ινδολόγος και οι μεταφράσεις του από τα σανσκριτικά κείμενα στα ελληνικά έκαναν δυνατή τη διάδοση της γνώσης των φιλοσοφικών και θρησκευτικών ιδεών της Ινδίας σε πολλούς Ευρωπαίους. Πέθανε στις 3 Μαΐου 1833 και τάφηκε σε καθολικό νεκροταφείο εκεί, στην επιτύμβια πλάκα του είναι χαραγμένη η επιγραφή , “ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΑΛΑΝΟΥ ΤΟΥ ΑΘΗΝΑΙΟΥ”.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια το Εθνικό Κέντρο Τεχνών Indira Gandhi (IGNCA) στο Νέο Δελχί, που αποτελεί έναν από τους κορυφαίους οργανισμούς καλών τεχνών στην Ινδία, ανέλαβε να αναβιώσει την παράδοση της μελέτης της Ινδία από ξένους που δεν σχετίζονται με την αποικιοκρατία και γιόρτασε τη μνήμη του Δημήτριου Γαλανού. Όπως τόνισαν οι διοργανωτές ο στόχος ήταν να επικεντρωθούν στις ακαδημαϊκές και δημιουργικές ανταλλαγές μεταξύ της Ινδίας και της Ελλάδας από διάφορους ακαδημαϊκούς και καλλιτέχνες, τόσο Ινδούς όσο και Έλληνες, από τον Δημήτριο Γαλάνο ως τη σύγχρονη εποχή, καθώς και στην ενδυνάμωση της πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, η οποία κρίνεται απαραίτητη λαμβάνοντας κανείς υπόψη το νέο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και Ινδίας.

Στο Διεθνές Συνέδριο «Δημήτριος Γαλανός και η κληρονομιά του: Ινδο-Ελληνικές σπουδές 1790-2018» που έλαβε χώρα 3 με 10 Φεβρουαρίου 2018 στο Νέο Δελχί και Βαρανάσι, πραγματοποιήθηκαν ακαδημαϊκές διαλέξεις αλλά και μουσικές βραδιές αφιερωμένες στην ελληνική παραδοσιακή μουσική και κουλτούρα.

Κύριοι συνεργάτες στην διοργάνωση αυτού του Διεθνούς Συνεδρίου ήταν η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Νέο Δελχί, το India International Centre, το Bharat Adhyayan Kendra του Banaras Hindu University, Varanasi, και η Indo-Hellenic Friendship League.

Πηγή : Indira Gandhi National Centre for the Arts

Αναστασία Μπαλτζή

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here