*Γράφει η εκδότρια Φωτεινή Ανδρουλάκη

Όταν γνώρισα το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας και τον ιδρυτή του, σκέφτηκα τα λόγια του ούγγρου στοχαστή Γκέοργκ Λούκατς “Μπροστά στο χάος της εμπειρικής ζωής ο άνθρωπος υψώνει την τάξη του πνεύματος και της καλλιτεχνικής συμφιλίωσης. Η κοινωνία αναζητεί τους δρόμους της συμφιλίωσης.” Ο Πέτρος Καψάσκης Ιδρυτής και Πρόεδρος του Ε.Ι.Π.Δ. ως άλλος Οδυσσέας ταξιδεύει στη θάλασσα του πνεύματος που ενώνει τα έθνη προάγοντας την ελληνική πολιτική σε πολιτιστική διπλωματία με την ελπίδα του νέου ανθρώπου για έναν καλύτερο κόσμο. Νιώθω ιδιαίτερη τιμή να συνεργάζομαι και να στηρίζω αυτή την μεγάλη ιδέα.

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας είναι μια ελληνική επιστημονική αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε στην Αθήνα την 25η Μαρτίου 2017 και αποτελεί τον πρώτο και μοναδικό φορέα Πολιτιστικής Διπλωματίας στην Ελλάδα. Η δράση του ινστιτούτου αναπτύσσεται σε συνεργασία με ιδιωτικούς και δημόσιους κυβερνητικούς φορείς, ακαδημαϊκά ιδρύματα και επιστημονικά ινστιτούτα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέσα σε ένα χρόνο ζωής έχει καταφέρει να ιδρύσει 16 παραρτήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό που αναπτύσσουν αυτόνομες και ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες, με γνώμονα όμως τις γενικότερες ανάγκες και κατευθύνσεις του Ινστιτούτου, όπως αυτές προκύπτουν απ’ την κεντρική διοίκηση του οργανισμού στην Αθήνα. Επίσης, έχει υπογράψει 10 μνημόνια συνεργασίας με φορείς οι οποίοι έχουν διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στις τέχνες και τα γράμματα στην Ελλάδα όπως «Τα Νέα της Τέχνης», το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, το Οικονομικό επιμελητήριο Ελλάδος, το Σύλλογο Δουκίσσης Πλακεντίας και πολλούς ακόμα. Ενώ είναι αξιοθαύμαστο ότι μέσα σε αυτό τον ένα χρόνο έχει πραγματοποιήσει περίπου 30 εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Τέλος έχει ιδρύσει μια ηλεκτρονική εφημερίδα, ανοίγοντας επισήμως και για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον διάλογο για την Πολιτιστική Διπλωματία. Έναν τομέα που τόσο έχει ανάγκη η Ελλάδα και που μέχρι τώρα δεν έχει επαρκώς αξιοποιηθεί από την πολιτεία.

Δεν πρέπει σε αυτό το σημείο να παραλήψουμε να αναφέρουμε πως 125 νέοι επιστήμονες εργάζονται μέχρι στιγμής για αυτή την ιδέα σε όλη την Ελλάδα. Επιθυμία του κύριου Καψάσκη είναι να καταφέρει στο μέλλον να ανοίξει στο Ινστιτούτο θέσεις εργασίας για τους νέους επιστήμονες σε μια εποχή που αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό. Αυτό όμως που κάνει την πρωτουβουλία αυτή αξιοθαύμαστη είναι ότι ο ίδιος χρηματοδοτεί αυτή την προσπάθεια μέχρι να βρεθούν τα αναγκαία κεφάλαια που θα ενισχύσουν την Ελληνική Πολιτιστική Διπλωματία διεθνώς.

Αλλά ποια είναι η ανάγκη ίδρυσης ενός τέτοιου θεσμού σε αυτή τη χρονική περίοδο για τη χώρα; Ο κύριος Καψάσκης μας απαντά: «η ίδρυση του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας υπαγορεύτηκε από την ανάγκη ανασύστασης της Ελληνικής Πολιτιστικής ετερότητας και επαναπροσδιορισμού του εαυτού μας στον κόσμο όχι πλέον με όρους αναπαραγωγής, αλλά δημιουργίας».

Κύριο μέλημα του Ινστιτούτου είναι η ανάδειξη των αξιών του πολιτισμού, η προώθηση της συνεργασίας και η οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης με απώτερο σκοπό τη δημιουργία σχέσεων συναισθηματικής εγγύτητας με αλλοεθνείς λαούς, οι οποίες θα υφίστανται πέρα από τις αλλαγές των κυβερνήσεων. Το Ε.Ι.Π.Δ επιθυμεί να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στην πνευματική ζωή του τόπου μας συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, στην ενίσχυση νέων ταλαντούχων καλλιτεχνών και στη δημιουργία ενός πολιτιστικού υποστρώματος ικανού να ωθήσει τον Έλληνα πολίτη να αισθανθεί τις υποχρεώσεις που έχει όχι μόνο έναντι του εαυτού του αλλά και της κοινωνίας στην οποία ζει. Και αυτό το αίτημα υπηρετούμε. Τα μέσα γιά την υλοποίηση τών στόχων είναι τα σεμινάρια, οι εκθέσεις Τέχνης, η οργάνωση διαλέξεων, οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, οι δημοσιεύσεις βιβλίων καί άρθρων, η παραγωγή μουσικών καί θεατρικών έργων, η θεσμοθέτηση καί απονομή βραβείων καί υποτροφιών γιά θέματα που σχετίζονται αυστηρά με τους σκοπούς τής εταιρείας και την προώθησή τους. Η συνεργασία του Ινστιτούτου με Α.Ε.Ι. καί άλλα Ακαδημαϊκά, πνευματικά ιδρύματα ή ερευνητικά κέντρα. Η οργάνωση προγραμμάτων πολιτιστικής ανταλλαγής, καθώς καί η συνεργασία με, συγγενείς προς τον σκοπό, φορείς.

Η Διοίκηση του Ινστιτούτου απαρτίζεται από τον κύριο Πέτρο Καψάσκη (Πρόεδρο, υπ. Διδάκτορα Πολιτιστικής Διπλωματίας), τον κύριο Δημήτριο Βαξεβανάκη (Αντιπρόεδρο, πτέραρχο ε.α.), τον κύριο Μιχάλη Διακαντώνη (Γενικό Διευθυντή, Οικονομολόγο) και τον κύριο Νίκο Μπάη (Οικονομικό Διευθυντή, Οικονομολόγο). Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Ι.Π.Δ. αποτελείται από τον υπ. Διδάκτορα Πολιτιστικής Διπλωματίας κύριο Πέτρο Καψάσκη (Πρόεδρο), τον πτέραρχο ε.α. κύριο Δημήτριο Βαξεβανάκη (Αντιπρόεδρο), τον καθηγητή και Πρόεδρο του ΙΔΙΣ κύριο Χαράλαμπο Παπασωτηρίου (Αντιπρόεδρο Β’), τον αρχιμουσικό Βύρωνα Φιδετζή (Επίτιμο μέλος), τον οικονομολόγο κύριο Νίκο Μπάη (Ταμίας) και τον φοιτητή διεθνών σχέσεων κύριο Δημήτριο Νίκα (Μέλος).