Αρχαιολόγοι του πανεπιστημίου της Alicante στην Ισπανία πρόσφατα ταυτοποίησαν την ύπαρξη του πρώτου Βυζαντινού μοναστηριού τοποθετημένου στην περιοχή της Ιβηρικής χερσονήσου.

Το μοναστήρι φαίνεται πως λειτουργούσε ως οικονομικός διαχειριστής για την Βυζαντινή αυτοκρατορία επί Ιουστινιανού, καθώς τότε οι εκκλησίες λειτουργούσαν ως εγγυητές στις διάφορες οικονομικές συναλλαγές εφόσον ήλεγχαν την γνησιότητα των μετάλλων και την οικονομική τους αξία. Ο αυτοκράτορας λοιπόν χρησιμοποιούσε τις μονές ως ελεγκτές της γνησιότητας των νομισμάτων πάντα σε σχέση με το αυτοκρατορικό νόμισμα που είχε εκδώσει.

Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια ώστε να λεχθεί με βεβαιότητα η ταυτότητα του εν λόγω μοναστηριού. Πρώτα το 1873 ο LambertoAmat ανέφερε την ύπαρξη διάσπαρτων υλικών στοιχείων στην περιοχή του μοναστηριού αλλά δεν μπορούσε να εξακριβώσει την χρονολογία κατασκευής του. Έπειτα από 50 χρόνια ο οργανισμός El Centro Excursionista Eldense ανακάλυψε μεγάλο αριθμό αρχαιολογικών ευρημάτων αλλά δεν μπορούσε να τα εντάξει σε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία βάση των στοιχείων που διέθετε.

Το 1980 ο αρχαιολόγος EnriqueLobregat επιβεβαίωσε την ύπαρξη ενός χριστιανικού μοναστηριού, ενώ ανακάλυψε επίσης και κάποια Ελληνικής τεχνοτροπίας μαρμάρινα αντικείμενα.

Εκτός από νομίσματα με Ελληνικές επιγραφές, ο Antonio Manuel Poveda έφερε στο φως τον οικοδομικό τύπο του μοναστηριού ο οποίος ήταν οκταγωνικός κάτι χαρακτηριστικό της Βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Πρέπει να αναφερθεί ότι οκταγωνικός τύπος ναού είναι αυτός στον οποίο οι καμάρες που βαστούν τον τρούλο στεγάζουν τις κεραίες εγγεγραμμένου σταυρού σε τετράγωνο ή ορθογώνιο και διαγράφουν με σαφήνεια στη στέγη σταυρό. Ο μεγάλος χαρακτηριστικός τρούλος που καλύπτει ολόκληρο τον κεντρικό χώρο του ναού πατάει με το χαμηλό του τύμπανο σε οκτώ τόξα των οποίων οι προβολές στην κάτοψη σχηματίζουν οκτάγωνο εγγεγραμμένο μέσα σε τετράγωνο το οποίο διαγράφουν οι τοίχοι των πλαγίων διαμερισμάτων.

Το μοναστήρι καλύπτει περίπου 84 τετραγωνικά μέτρα στην κορυφή του λόφου, ενώ ανακαλύφθηκαν επίσης λειτουργικά αντικείμενα που χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα στην Ορθόδοξη Λειτουργία όπως η λαβίδα ( το κουτάλι) και η λόγχη (μαχαίρι).

Αξιόλογη ανακάλυψη αποτελεί το συγκεκριμένο μοναστήρι καθώς αποδεικνύει την ύπαρξη του Ελληνικού στοιχείου στην περιοχή της Ισπανίας και την άνθηση του υπό την μορφή του θρησκευτικού στοιχείου. Τονίζουμε τέλος, πως τα ψήγματα του Ελληνικού πολιτισμού είναι διασκορπισμένα ανά τον κόσμο  και ξεπροβάλλουν υπενθυμίζοντάς μας την αξία του.

 

 

 

Πηγή:

https://archaeologynewsnetwork.blogspot.com/2020/01/first-byzantine-monastery-discovered-in.html

Γιαννης Επιτήδειος

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here