Ερευνητές, με επικεφαλής τον 28χρονο Άγγελο Τσιάρα του Τμήματος Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), ανακάλυψαν υδρατμούς στην ατμόσφαιρα ενός εξωπλανήτη. Πρόκειται για τον εξωπλανήτη με την κωδική ονομασία K2-18b, ο οποίος είχε αρχικά ανακαλυφθεί από το διαστημικό τηλεσκόπιο «Κέπλερ», το 2015.

Οι έρευνές του έδειξαν πως ο πλανήτης αυτός που έχει οκταπλάσια μάζα από τη Γη και διπλάσιο μέγεθος από αυτήν, φέρει νερό σε αέρια μορφή στην ατμόσφαιρα του. Αυτή είναι η πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο που εντοπίστηκε νερό, έστω και με αυτή την μορφή και μάλιστα σε έναν πλανήτη που έχει παρόμοια θερμοκρασία με τη Γη.

Η μελέτη αυτή συμβάλει σημαντικά στην κατανόηση των κατοικήσιμων κόσμων πέρα από το ηλιακό μας σύστημα και σηματοδοτεί μια νέα εποχή στην έρευνα των εξωπλανητών, μια εποχή σημαντική, ώστε να κατανοήσουμε ποια θέση κατέχει η Γη, το μοναδικό μας σπίτι, στην απεραντοσύνη του σύμπαντος. Σε κάθε περίπτωση εκτιμά ότι ο K2-18b αποτελεί θαυμάσιο στόχο για νέες παρατηρήσεις, που θα φέρουν στο φως περισσότερα στοιχεία για τη σύνθεση και το κλίμα του.

Ο Άγγελος Τσιάρας αποφοίτησε το 2014 από το Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πήρε το διδακτορικό του στην αστρονομία από το UCL το 2017, ειδικευόμενος στις ατμόσφαιρες εξωπλανητών. Το 2016 είχε συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή επιστημονική ομάδα που ανακοίνωσε την πρώτη ανίχνευση αερίων (υδρογόνου και ηλίου) στην ατμόσφαιρα μιας υπερ-Γης.

Η ανακάλυψη αυτού του νέου επιστήμονα αξίζει θαυμασμού και προοιωνίζει τις νέες ανακαλύψεις που θα υπάρξουν. Η θέαση του κόσμου και των αρχών που τον διέπουν είχαν διαποτίσει την ελληνική σκέψη από αρχαιοτάτων χρόνων γεννώντας την αστρονομία, τα μαθηματικά, τη φιλοσοφία κ.α. και σήμερα νέοι πρεσβευτές όπως ο Άγγελος Τσιάρας συνεχίζουν να κουβαλούν αυτή την παρακαταθήκη με νέες προσθήκες.

Γιάννης Επιτήδειος

Πηγή:
https://angelostsiaras.com/projects/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here