Το έτος 2017 προβλήθηκε μια τηλεοπτική σειρά  12 επεισοδίων με τίτλο «Αθήνα καλεί Μόσχα». Στόχος του συγκεκριμένου project ήταν η πολιτισμική σύνδεση της Ελλάδας και της Ρωσίας μέσα από συνεντεύξεις με καλλιτέχνες, Έλληνες και μη, οι οποίοι εκπροσωπούσαν την Ελληνική φωνή στον Ρωσικό καλλιτεχνικό χώρο.

Παρουσιάστρια της εκπομπής ήταν η Ταμίλα Κουλίεβα και σε κάθε επεισόδιο παρουσιαζόταν ένας διαφορετικός δεσμός πολιτιστικής υφής μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας. Αυτό συνέβαινε είτε μέσω της ανάδειξης ιστορικών μνημείων και πολιτισμικών χώρων, είτε της μέσω της προβολής δημοφιλών καλλιτεχνών.

Τι καθιστούσε όμως αυτήν την μίνι-σειρά τόσο πρωτοποριακή και άξια αναφοράς; Η κατάλληλη απάντηση μπορεί να δοθεί κυρίως βάσει δύο καθοριστικών στοιχείων που χαρακτήριζαν το συγκεκριμένο προϊόν. Το πρώτο στοιχείο αφορά την ίδια την καλλιτεχνική παραγωγή και τον τρόπο με τον οποίο γυρίστηκε η συγκεκριμένη σειρά.

Πολύ σημαντική επίσης ήταν η παρουσία της Ταμίλας Κουλίεβα ως παρουσιάστριας, η οποία ενσάρκωνε με τον πιο ουσιώδη και μεστό τρόπο τον ρόλο που της είχε ανατεθεί. Αυτή η απόλυτη εναρμόνιση του παρουσιαστικού-καλλιτεχνικού ταλέντου της παρουσιάστριας σε συνδυασμό με τον πιο λανθάνοντα «διπλωματικό» χαρακτήρα της εκπομπής οδήγησαν σε ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν, πως η συγκεκριμένη εκπομπή, όχι μόνο ενημέρωσε το Ελληνικό κοινό περί των ζωντανών πολιτιστικών στοιχείων που συνδέουν την Ρωσία με την Ελλάδα, αλλά ασκήθηκε επίσης και μια μορφή ήπιας ισχύος. Με άλλα λόγια, η πολιτισμική διπλωματία βρήκε άμεσο εκφραστή στο πρόσωπο της Ταμίλας Κουλίεβα.

Βέβαια, η διπλωματική ισχύς της συγκεκριμένης εκπομπής δεν περιορίστηκε στον χώρο του μελοδράματος, αλλά αντιθέτως, κάλυψε και ένα ευρύ πλέγμα της πολιτιστικής διπλωματίας, τόσο μέσω των μουσείων και των αγαλμάτων, όσο και μέσω του θεάτρου και του θεάματος, συνδέοντας με αυτόν τον τρόπο τα κοινά ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία των δύο λαών. Στο μέτρο του εφικτού, η εκπομπή «Αθήνα καλεί Μόσχα» εξέφρασε επιτυχώς την πολιτισμική διαχρονικότητα που συνδέει τα δύο κράτη μέσα από την προβολή ανθρώπων και μνημείων που εκπροσωπούσαν ακριβώς αυτό το Ελληνο-ρωσικό ιστορικό-πολιτισμικό στοιχείο.

Διονύσης Χατζηθεοδώρου

Πηγή

http://www.ellada-russia.gr/news/2-%CE%95%CE%9B%CE%9B%CE%97%CE%9D%CE%9F%CE%A1%CE%A9%CE%A3%CE%99%CE%9A%CE%91/article/7643-%C2%AB%CE%91%CE%B8%CE%AE%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%AF-%CE%9C%CF%8C%CF%83%CF%87%CE%B1%C2%BB-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%9A%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE-5-3-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-1900-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%95%CE%A1%CE%A4-1

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here