Ύστερα από μια τεταμένη προεκλογική περίοδο που διεξήχθη σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους από το κυβερνόν κόμμα (AKP),η μισαλλόδοξη ρητορική του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταψηφίστηκε στα μεγάλα αστικά κέντρα της Τουρκίας .Μπορεί το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών να καθιστούν τον Τούρκο πρόεδρο και το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης κυρίαρχους στη πολιτική σκηνή της γείτονας χώρας, όμως η απώλεια της Κωνσταντινούπολης (πόλη που ανέδειξε πολιτικά τον Ερντογάν), της Άγκυρας και της Σμύρνης δεν μπορούν παρά να αποτελούν ένα ηχηρό χαστούκι για τον ίδιο. Η ραγδαία ύφεση της οικονομίας φαίνεται να έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο αποτέλεσμα .

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο Πρόεδρος Ερντογάν φανερά στριμωγμένος και με την πλάτη στον τοίχο (από τις ελάχιστες φορές στη 15ετή θητεία του), από την οικονομική κρίση, η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα των οικονομικών κυρώσεων των ΗΠΑ και της Ευρώπης προς την Τουρκία ,δεν δίστασε να επαναφέρει στο δημόσιο διάλογο το ευαίσθητο θέμα του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας .
Πιο συγκεκριμένα σε προεκλογική ομιλία του στη Τραπεζούντα ,ο Τούρκος πρόεδρος διατυμπάνιζε ότι με το πέρας των δημοτικών εκλογών ,θα μπορέσει να μετατρέψει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τέμενος .Μια κίνηση βέβαια που μπορεί να ερμηνευτεί ως απάντηση στην αναγνώριση εκ μέρους των ΗΠΑ στην κυριαρχία του Ισραήλ επί των υψιπέδων του Γκολάν .
Η Αγία Σοφία εκτός από ένα σύμβολο του χριστιανικού κόσμου, αποτελεί ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε την αντίδραση της UNESCO ,με πηγές της να είναι κατηγορηματικές πως για να γίνει μια τέτοια αλλαγή καθεστώτος είναι προαπαιτούμενο η έγκριση από τον ίδιο τον οργανισμό.

Σε αυτό το σημείο είναι απαραίτητο να σημειώσουμε ότι η Αγία Σοφία έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από το 1985.Επίσης από το 1981 υπάρχει η Συνθήκης της UNESCO για την προστασία των μνημείων και χώρων παγκόσμιας κληρονομιάς. Στόχος του διεθνούς οργανισμού είναι η προστασία από κάθε είδους φθορά και καταστροφή προκειμένου να κληροδοτηθούν στις επόμενες γενιές.
Επίσης σύμφωνα με την UNESCO ιστορικές τοποθεσίες στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ αυτών και η Αγία Σοφία προστατεύονται νομικά από την εθνική νομοθεσία διατήρησης. Για κάθε παρέμβαση λοιπόν είτε είναι φυσική η λειτουργική αλλαγή στα κτίρια και τοποθεσίες πολιτιστικής κληρονομιάς θα πρέπει να υπάρχει η σχετική αδειοδότηση του Συμβουλίου Διατήρησης.

Γίνεται κατανοητό λοιπόν πως η Τουρκία από τη στιγμή που έχει υπογράψει τη σχετική συνθήκη, οφείλει να προστατέψει τον πολιτιστικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας. Η μισαλλόδοξη ρητορική του Τούρκου προέδρου με θρησκευτικό περιεχόμενο έχει στόχο να διεγείρει το θυμικό των Τούρκων (ιδιαίτερα των αγροτικών πληθυσμών με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο) στην ουσία όμως φανερώνει τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει κάτι που επιβεβαίωσε με τον πιο τρανταχτό τρόπο τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών της 31ης Μαρτίου.

Νανούρης Νίκος

ΠΗΓΕΣ : https://www.cnnturk.com/
https://www.aa.com.tr/en
https://en.unesco.org/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here