Αγαπούσε τη φιλοσοφία και τα ελληνικά γράμματα. Προώθησε την Αθήνα ως κέντρο της κοινής ελληνιστικής παιδείας με ένα σημαντικό οικοδομικό πρόγραμμα. Ήταν ο φιλέλληνας Ρωμαίος αυτοκράτορας Αδριανός, για τον οποίο το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, σε συνεργασία με την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή, ετοίμασε μία μεγάλη περιοδική έκθεση (εγκαίνια στις 27 Νοεμβρίου). Αφορμή αποτελεί «η συμπλήρωση 1900 χρόνων από την ανάρρησή του στο θρόνο» όπως μας εξηγεί η διευθύντρια του Μουσείου, Μαρία Λαγογιάννη- Γεωργαράκου.

«Ο Publius Aelius Traianus Hadrianus ανήλθε στον αυτοκρατορικό θρόνο το 117 μ.Χ. και βασίλεψε μέχρι το 138 μ.Χ. Η ενασχόλησή του με τη φιλοσοφία και τα ελληνικά γράμματα σφράγισαν τα νεανικά του χρόνια με το παροιμιώδες ψευδώνυμο “Graeculus”, ενώ ο φιλελληνισμός του κατά τη διάρκεια της εξουσίας του είχε ως αποτέλεσμα να του απονεμηθεί από τους Αθηναίους ο τιμητικός τίτλος “Πανελλήνιος” (131/2 μ.Χ.)».

Ο αυτοκράτορας που προίκισε την Αθήνα με τη Βιβλιοθήκη, το Γυμνάσιο που φέρει το όνομά του, ένα Υδραγωγείο, ναούς και φρόντισε για την αποπεράτωση του ναού του Ολυμπίου Διός, «κατόρθωσε τη σύζευξη της ελληνικής παιδείας με τη ρωμαϊκή κυριαρχία και το ιδεώδες της ρωμαϊκής οικουμένης. Προωθώντας την ώσμωση της ελληνικής διανόησης με τη ρωμαϊκή παράδοση, ο Αδριανός συμμετείχε αποφασιστικά στη διαμόρφωση της κοινής πολιτισμικής βάσης που αποτέλεσε ένα από τα ουσιωδέστερα στοιχεία του δυτικού πολιτισμού». Η περιοδική έκθεση προαναγγέλλει το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς που θα εορτασθεί κατά το 2018.

Το κείμενο αυτό δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο τεύχος 233 (Νοέμβριος 2017-Ιανουάριος 2018) των Νέων της Τέχνης.