Από τις 14 έως τις 27 Ιανουαρίου η Αυστραλία φιλοξενεί για ακόμη έναν χρόνο το πρώτο Grand Slam για το 2019. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πρωταθλήματα τέννις στον κόσμο και συγκεκριμένα το πρώτο από τα τέσσερα Grand Slam της χρονιάς, το οποίο λαμβάνει χώρα στο National Tennis Centre στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Κάθε χρόνο το δεκαήμερο του πρωταθλήματος η προσοχή όλων όσων δηλώνουν λάτρεις του τέννις βρίσκεται στην Μελβούρνη όπου οι μεγαλύτεροι σταρ του αθλήματος δείχνουν όλο τους το ταλέντο και την τεχνική στο γήπεδο με μοναδικό σκόπο τη νίκη.

Το πρωτάθλημα της Αυστραλίας ξεκίνησε για τους άντρες το 1905 και τις γυναίκες το 1922 και μεταφερόταν κατά τα χρόνια μεταξύ Μελβούρνης,Σύδνευ,Μπρίσμπεϊν και Αδελαίδας μέχρι το 1988 όπου και εγκαταστάθηκε μόνιμα στα σκληρά γήπεδα του Flinders Park ή όπως ονομάστηκε το 1996, Melbourne Park αφήνοντας έτσι το Wimbledon το μοναδικό τουρνουά επαγγελματικού τέννις σε χορτάρινο γήπεδο.

Παρ’ όλο που οι Αυστραλοί κυριάρχησαν στο πεδίο του τέννις διεθνώς, για χρόνια οι αθλητές από τον υπόλοιπο κόσμο αντιμετώπιζαν το Αυστραλιανό πρωτάθλημα με απροθυμία. Κυρίως εξαιτίας του μεγάλου ταξιδιού που απαιτούνταν και του τζετ λαγκ που θα έπρεπε να υποστούν για να αγωνιστούν.
Το πρωτάθλημα πραγματοποιείται κάθε Ιανουάριο και έχει διάρκεια δύο εβδομάδων.

Ισιδώρα Μακρή