Με εντυπωσιακές ακτίνες LED , φώτα NEON, ακτίνες laser ,φωτεινούς σωλήνες ,κλασικούς λαμπτήρες και λοιπά μέσα φωτός, γέμισε το Παλαιό Νομισματοκοπείο του Βερολίνου το περασμένο τριήμερο (30 Νοεμβρίου – 2 Δεκεμβρίου 2018). Στο ιστορικό υπόγειο του Νομισματοκοπείου, διεξήχθη για πρώτη φορά το λεγόμενο  «Σαββατοκύριακο Τέχνης Φωτός» (“Light Art Weekend”)  ,το οποίο οργάνωσε η πλατφόρμα τέχνης φωτός ARTE LUCE.

Θέμα της έκθεσης ήταν το «Εκτεταμένο μυαλό» . Πως ,μπορούν, δηλαδή, να παρουσιαστούν οι επιστημονικές θεωρίες μέσω της παγκόσμιας τέχνης του φωτός (λουμινισμού) μέσα σε μη-συμβατικούς χώρους. Η ιδέα για το θέμα βασίστηκε στο δοκίμιο των φιλοσόφων Άντυ Κλάρκ και Ντέιβιντ Τσάλμερς ,το οποίο δημοσιεύτηκε το 1998 και αφορούσε το επεκτεινόμενο πεδίο της γνωστικής λειτουργίας και του εξτρεμισμού. Με βάση την θεωρία τους , ο νους, το σώμα και το περιβάλλον μπορούν να θεωρηθούν ως ένα ενιαίο γνωστικό σύστημα , ενώ το πνεύμα  από μόνος του μπορεί να ξεδιπλώνεται σε όλον τον κόσμο.

Στην έκθεση συμμετείχαν 12 καλλιτέχνες από όλων τον κόσμο ,μεταξύ των οποίων η Γερμανίδα καλλιτέχνης Ρεγγίνε Σούμαν (Regine Schumann), ο Ιταλός Κάρλο Μπερναρντίνι (Carlo Bernardini), ο Δανός Τόρμπιορν Λάουστεν (Thorbjørn Lausten) και ορισμένοι ακόμα. Τα εκθέματα  επικεντρώνονται κατά κύριο λόγο στις διάφορες μορφές του φωτός μέσα στον χώρο και το χρησιμοποιούν ως μέσον τους ,ενώ ,παράλληλα, τονίζεται η  σύνδεση του με  άλλες αισθήσεις ,όπως η ακοή και η αφή.

 

 Νικολέττα Καστρινάκη