Άρωμα Ασίας μύρισε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου το καλοκαίρι του 2017. Πιο συγκεκριμένα, το φεστιβάλ έλαβε χώρα τον Ιούλιο και η θεματική των ταινιών αφιερώθηκε στο « Cracking up». Σκοπός της θεματικής του Φεστιβάλ, ήταν να προάγει μια ποικιλία ιδεών για το πως προσεγγίζεται η «κανονικότητα » αλλά και να «σπάσει» τα ταμπού γύρω από το συγκεκριμένο θέμα.

Αυτό που ξεχώρισε ωστόσο, ήταν η εμπνευσμένη από την Ινδονησιακή παράδοση, παράσταση Gamelan, η οποία πραγματοποιήθηκε στο λατομείο του νησιού. Το παραδοσιακό μουσικό σύνολο Gamelan συνδυάζει ποικιλία μουσικών οργάνων (μπαμπού φλάουτα, μεταλλόφωνα, ξυλόφωνα κ.α) με το θέατρο σκιών, το κουκλοθέατρο και το φολκλόρ, ενώ συχνά συμμετέχουν και τραγουδιστές. Το Gamelan αποτελεί μητρική μορφή τέχνης του Ινδονησιακού πολιτισμού.

Η περφόμανς του Gamelan Oneirum, έθεσε νέα θεμέλια στην κινηματογραφική εμπειρία καθώς έφερε στο προσκήνιο κινούμενες εικόνες, σκιές, ήχους και χορούς και χρωμάτισε με μοναδικό τρόπο το φεστιβάλ της Σύρου. Μέσα από την παράσταση αυτή, οι θεατές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πλούσια πολιτισμική κληρονομιά της Ινδονησίας, αλλά και να απολαύσουν εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς από το νησί της Σύρου, ένα νησί πλούσιο σε χρώματα και παραδόσεις , αναδεικνύοντας τον πλούτο της Ελλάδος.

Την περφόμανς της παράστασης Gamelan Oneirum, επιμελήθηκε ο Κύπριος σκηνοθέτης Άντης Σκορδής, ενώ παράλληλα στο φεστιβάλ συμμετείχαν η ορχήστρα Gamelan της Σύρου και οι καλλιτέχνες Mike Cooper και Xavier Querel, προσδίδοντας ένα διεθνή χαρακτήρα στο φεστιβάλ. Το τελευταίο όχι μόνο ανέδειξε την πολιτισμική αφθονία της Ινδονησίας και το κάλλος της Ελλάδος αλλά αποτέλεσε γέφυρα συνάντησης καλλιτεχνών απ΄όλο τον κόσμο και επομένως ευκαιρία για ανταλλαγή διαφορετικών ιδεών και κουλτούρας.

Γκόπη Άννα-Μαρία

Πηγή : Νάγια Κωστιάνη , 04/07/2017 « Μία από τις αρχαιότερες παραδόσεις της Ινδονησίας κάνει στάση στο Αιγαίο και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου». Ανακτήθηκε από :https://www.huffingtonpost.gr/2017/07/04/culture-siff-2017-gamelan-oneirum_n_17376672.html.

Πηγή εικόνας:

https://pixabay.com/el/photos/%CF%87%CE%BF%CF%81%CE%BF%CF%8D-%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%AF-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B4%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%AF%CE%BA%CE%B5%CF%82-4271941/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here